Често поставувани прашања

Archive of Our Own (Наша сопствена архива)

Зошто уште една архива?

Нашата прва цел е да изработиме нов, бесплатен софтверски пакет со отворен код што ќе им даде можност на фановите да хостираат сопствени стабилни и опсежни архиви, што може да поддржи дури и архива која содржи стотици илјади приказни и што има функции на социјално вмрежување кои им овозможуваат на фановите да се поврзат едни со други преку нивните дела.
Нашата втора цел е да го искористиме овој софтвер за да обезбедиме некомерцијална и непрофитна, централизирана платформа за хостирање на фанфик и други трансформативни фан-дела, при што истите можат да бидат заштитени со застапувањето на OTW (Организација за трансформативни дела) и да го искористат залагањето на OTW за признавање на нивната легалност и општествена вредност. За разлика од други архиви, Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива) не ја водат поединци чиј интерес во фандом е променлив, туку непрофитна организација со која управува избран ротирачки одбор на посветени фанови. Се надеваме дека ова ќе доведе до поголема постојаност и стабилност во споредба со други архиви или услуги.

Кој профитира од АО3? Дали корисниците треба да плаќаат?

Никој, вклучително и OTW (Организација за трансформативни дела) како организација не заработува пари од Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива), ниту пак од нејзината содржина. Напротив, OTW плаќа да ја хостира AO3. Не се прикажуваат никакви реклами. Наместо тоа, одржуваме јавни кампањи преку кои бараме парична поддршка од нашите корисници. За користење на AO3 или кои било од нејзините алатки никогаш нема да биде задолжителна никаква донација.

Зошто е потребно толку долго време да се изработи архивскиот софтвер?

Процесот на изработување архива каква што OTW (Организација за трансформативни дела) предвидува не е едноставен. Ние не основаме архива користејќи постоечки софтвер, туку изработуваме нов архивски софтвер со отворен код, дизајниран имајќи ги предвид потребите на фановите, што е лесно одржлив и повторно употреблив и што може да подржи милиони приказни од стотици илјади корисници истовремено.

На ова работи група волонтери, вклучително и група практиканти кои учат како да програмираат за да помогнат во градењето на фановска заедница на програмери. Ова е група на луѓе што може да помогне со одржување на архивскиот софтвер во иднина. Со други зборови, ние не само што изработуваме архивски софтвер, туку и ги доградуваме програмерите.

Вложивме напор и да развиеме сеопфатни правила поволни за фановите со што поголем придонес од самите фанови. Како резултат, може да ги прегледате Условите за користење на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива).

Сето ова одзема време, но сметаме дека сосема вреди да се почека. Напредокот во развојот на AO3 може да го следите преку нашите билтени или нашиот блог. За да волонтирате со нас, контактирајте ја Комисијата за волонтери и регрутирање.

Дали OTW се обидува да ги замени сите останати архиви?

Не. Ние, всушност, се надеваме дека другите фанови ќе го користат нашиот архивски софтвер, што ќе биде со отворен код и бесплатен за користење и модифицирање, за изградба на нивни сопствени архиви.

Со Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива), се стремиме да изградиме мулти-фандом архива со одлични функции и правила поволни за фановите, која е приспособлива, експанзивна и долготрајна. Би сакале да бидеме вид на библиотека за фандомите, платформа каде корисниците можат да зачувуваат постоечки дела или проекти и да имаат стабилни линкови, а не единствената платформа каде некој ги објавува своите дела. Не се работи за бирање меѓу една или друга платформа, туку давање на можност за користење на повеќе платформи.

Како можам да креирам корисничка сметка на AO3?

Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива) започна со отворена бета-верзија во ноември 2009 г. За да станете корисник, потребен Ви е код за покана. Системот на код за покана го користиме за бројот на корисници на AO3 да може да расте на контролиран начин. Новите корисници ги додаваме постепено за бројот на кориснички сметки да не ги надмине можностите на нашиот хардвер, опсег, помош и корисничка поддршка. На овој начин се осигуруваме дека секој што ја користи AO3 има најдобро можно искуство. Штом добиете порака на е-пошта со код за покана, кликнете на линкот во пораката на е-пошта за да стигнете до страницата за креирање на корисничка сметка. Доколку имате добиено код за покана од друг корисник, кликнувањето на овој линк треба да Ве одведе до точната страница.

Управувам со архива што сакам да ја увезам/зачувам на AO3. Што треба да направам?

Контактирајте со Open Doors (Отворени врати) за пристап до алатката за увоз. Ве молиме известете нè уште од почеток доколку имате посебни потреби – на пример, доколку би сакале ние да го преземеме одржувањето на Вашиот стар домен или доколку Вашата архива содржи мултимедијална содржина.

Колку корисници на архивата има во Европа?

OTW не ги следи сите корисници ниту пак има можност да се креира историја на пребарување за секој корисник. Врз основа на претпоставки за редовно користење кои се разумни според нашето искуство, имаме околу 3.48 милиони корисници во Европа кои се активни месечно, но можно е да направиме различни претпоставки во иднина. Исто така, има одредена несигурност за тоа што претставува „платформа“ или „услуга“ според Законот за Дигитални Услуги и дали проекти како Archive of Our Own и Fanlore се различни „платформи“ или „услуги“ една од друга. Имаме право да се навратиме на ова прашање во иднина, но моментално нашата претпоставка ги покрива сите наши проекти.

Фанлор

Што е Фанлор?

Фанлор е вики-страница — веб-страница која ја уредуваат повеќе автори — на која можат да придонесуваат сите фанови. Нашата цел е да ја забележиме и историјата и сегашната состојба на нашите фан-заедници — фан-дела, активности, терминологија, поединечни фанови и фановски настани. За повеќе информации погледнете ја страницата За Фанлор и ЧПП на Фанлор.

Кој е опсегот на Фанлор?

Опсегот на Фанлор ги вклучува фандомите и трансформативните фан-дела од секој вид. Настојуваме да обезбедиме место за придонеси од разновидна група на фанови кои ги споделуваат своите искуства за историјата на нивните фан-заедници.

Што треба да направам ако мислам дека недостасуваат статии или информации?

Ги повикуваме сите фанови и заинтересирани да придонесуваат на Фанлор со тоа што ќе креираат нови статии или ќе дополнат информации на постоечките страници. Сѐ што можете да придонесете во врска со зачувувањето на фановската историја е добредојдено.

Сакам да уредам страница на Фанлор, но не знам како. Помогнете ми!

Секогаш се добредојдени нови уредувачи на Фанлор и имаме голем број на ресурси кои можат да Ви помогнат да започнете. Прво погледнете ги нашите совети за прегледување на Фанлор и воведното упатство за уредување, а потоа прегледајте ги нашите детални страници за помош. Исто така ќе сакате да се запознаете со нашите правила.

Откако ќе почнете да уредувате, помошната табела за уредување на Фанлор е непроценлив ресурс – како што е и оваа листа на шаблони кои често се користат на вики-страницата. Доколку Ви е потребна понатамошна помош, секогаш можете да ги контактирате нашите администратори за помош при уредување. Кратки и/или воведни страници секогаш се добредојдени!

Дали ќе ги поврзете фановските и вистинските идентитети на вики-страницата Фанлор?

Фанлор има правило за заштита на идентитетот, со кое се осигуруваме дека фановите можат да ги задржат своите псевдонимни фановски идентитети одвоени од нивните вистински имиња доколку тоа го сакаат. Дополнително, OTW (Организација за трансформативни дела) е посветена на заштита на приватноста на фановите, без разлика на тоа дали ги користат нашите услуги или не. Доколку на вики-страницата е направена измена која го поврзува Вашиот вистински идентитет со фановскиот без Ваша согласност, Ве молиме контактирајте со Фанлор и ќе работиме со Вас да го решиме проблемот.

Зошто е вики-страницата само на англиски? Можам ли да придонесувам измени на други јазици?

Фандомите се интернационални, и добредојдени се придонеси од фанови од ширум светот. Моментално Фанлор е ресурс на англиски јазик, иако апсолутно ги охрабруваме уредувачите да документираат фандоми, фан-дела и фан-заедници кои можеби првобитно биле изведени на други јазици. Доколку би сакале совет или помош при документирањето на аспекти на фандомите кои не се на англиски или сте заинтересирани да работите со Фанлор за да го подобрите меѓународниот опсег на вики-страницата, Ве молиме контактирајте нѐ.

Финансии

Кој профитира од формирањето на OTW?

Во фискална смисла, никој. OTW (Организација за трансформативни дела) е непрофитна организација, па сите приходи што ги зема одат во куферите на организацијата за да ја поддржат нејзината работа. OTW моментално нема платен персонал и ја водат волонтери. Нашата официјална политика за конфликт на интереси е онаа што Даночната служба на САД (IRS) ја препорачува за непрофитни организации.

Каде е инкорпорирана OTW?

OTW (Организација за трансформативни дела) е инкорпорирана во сојузната држава Делавер, во Соединетите Американски Држави.

Зошто ѝ се потребни пари на OTW и на што се трошат тие?

OTW (Организација за транформативни дела) користи средства за купување на добра и услуги што не можат да ги обезбедат нејзините волонтери, како што се оперативните и одредени административни трошоци. Оперативните трошоци вклучуваат купување на софтвер и серверски простор кои се користат за креирање и одржување на архивата. Административните трошоци вклучуваат различни ставки типични за непрофитни организации, како што се осигурување, надоместоци за процесори за плаќање и услуги за подготвување и ревизија на даноци.

Кој одлучува на што OTW ќе потроши пари?

Управниот одбор е одговорен за овие одлуки како дел од неговите довернички обврски. Благајникот на Одборот е конкретно одговорен за создавањето и спроведувањето на буџетот на OTW (Организација за трансформативни дела), но Одборот мора да гласа да го одобри буџетот, како и какви било непланирани трошоци. За помали трансакции, Одброт ја доделува одговорноста на комисиите на OTW за да одредат кои добра и услуги може да бидат потребни.

Како можам да донирам на OTW? Можам ли да донирам ако не живеам во Соединетите Американски Држави?

OTW (Организација за трансформативни дела) прифаќа донации од ширум светот преку онлајн донации или преку чек пратен по пошта на нашето поштенско сандаче. Погледнете ја страницата Поддржете ја OTW за повеќе детали.

Нашиот процесор за плаќање нема да ги открие броевите на кредитни картички или банкарски сметки на OTW. Чековите примени по пошта ќе содржат информации за сметката, но истите нема да ги задржиме.

Дали донациите на OTW можат да се одбијат од данокот?

Да, во Соединетите Американски Држави. IRS го има одобрено статусот на OTW (Организација за трансформативни дела) како непрофитна организација која е ослободена од данок. Една од придобивките на нашиот непрофитен статус е тоа што секоја донација што ќе ја дадете на организацијата, вклучувјаќи го и Вашиот надоместок за членство од 10 USD, сега може да се одбие од данокот во САД! Уште подобро, Вашите минати донации исто така можат да се одбијат од данокот, сѐ до нашиот датум на основање: 5 септември 2007.

Ве молиме имајте на ум дека доколку се наоѓате надвор од САД, можно е Вашите придонеси да не се одбиваат од данокот. Консултирајте се со советник за данок и прашајте дали донациите на US 501(c)(3) можат да се одбијат од данокот според Вашите локални закони.

Како OTW ги заштитува податоците на лицата кои донираат?

OTW (Организација за трансформативни дела) мора да собере одредени информации (име, адреса, итн.) за донаторите за да биде во согласност со регулациите на IRS. Земајќи ја предвид распространетоста на користењето псевдоними во фандомите, OTW строго ги држи овие информации доверливи и истите се достапни само на благајникот на OTW и членовите на Комисијата за развој и членство. Целосно анонимни донации може да се направат само во кеш.

Кои мерки постојат за да ја заштитат инвестицијата на членовите?

OTW (Организација за траснформативни дела) е непрофитна корпорација, подложна на закони и регулации кои ја диктираат нејзината доверничка одговорност да врши активности на начин кој ја потврдува довербата на јавноста. OTW ја проверуваат не само нејзините членови и фановите надвор од организацијата, туку и IRS и сојузната држава Делавер, во која сме основани.

Постојат и дополнителни заштитни мерки. Злоупотреба на средствата на OTW претставува измама и може да биде казнива со закон. Ова прилично добро функционира како пречка. Распределбата на средствата на OTW следи општо прифатени сметководни принципи во однос на надзорот и авторизацијата на трошоците. Финансиските информации на OTW исто така се предмет на ревизија од независна трета сметководствена фирма секоја фискална година. Конечно, OTW мора да го поднесе образецот 990 на IRS секоја година за да даде извештај за финансиските активности на организацијата.

Извештаите за годишните ревизии и обрасците 990 се јавно достапни на веб-страницата на OTW на страницата Извештаи и управни документи, како и на страницата на Комисијата за финансии.

Правен оддел

Зошто OTW верува дека трансформативните дела се легални?

Авторските права имаат за цел да го заштитат правото на авторот да профитира од своето дело во даден временски период за да ги поттикне креативните потфати и широко распространетото споделување на знаењето. Но, ова не го ограничува правото на другите да одговараат на оригиналното дело, било со критички коментар, пародија или, како што веруваме, трансформативни дела.

Во Соединетите Американски Држави, авторските права се ограничени со доктрината на фер користење. Правниот случај Кембел против Ејкаф-Роуз (Campbell v. Acuff-Rose) тврди дека трансформативните употреби се предмет на посебно разгледување во анализата на фер користењето. Оние кои се заинтересирани за подетална правна анализа можат да најдат повеќе информации на страницата Правна анализа на Фанлор.

Што точно е фер користење?

Фер користење е правото да се искористи материјал заштитен од авторски права без за тоа да е потребно да се добие дозвола или да се плати. Тоа е основно ограничување на законот за авторкски права со кое се заштитува слободното изразување. „Фер користење“ (fair use) е американски поим, иако сите закони за авторски права имаат ограничувања кои не дозволуваат тие да се претворат во приватна цензура.

Фер користењето поддржува употреби кои (1) се некомерцијални и не се продаваат за профит; (2) се трансформативни и додаваат ново значење и пораки на оригиналот; (3) се ограничени, не го копираат оригиналот во целост; и (4) не го заменуваат оригиналното дело. Ниту еден од овие фактори не е апсолутно неопходен за фер користење, но секој од нив придонесува, а ние веруваме дека фан-делата како оние на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива) јасно спаѓаат под фер користење врз основа на сите овие фактори.

Кој е ставот на OTW за плагијаторство наспроти фанфикција?

Постои разлика помеѓу плагијат (непризнаеното користење на туѓи зборови како свои), фанфикција (признаено или очигледно позајмување на елементи на некоја приказна за да се раскаже нова приказна во зборовите на авторот на фанфикцијата) и цитирање (признаеното или очигледно користење на мали извадоци од туѓо дело).

Под “очигледно” мислиме дека дури и ако авторите на фан-дела не стават одрекување од одговорност на своите дела, читателите знаат дека тие не ги измислиле Чудесна Жена (Wonder Woman) или Волдеморт (Voldemort) или фразата “Употреби ја Силата, Лук.”

Плагијатите се измамливи и го спречуваат оригиналниот автор да добие признание за своето оригинално дело. Фанфикцијата и цитирањето се значајни примени на фер користењето кои го признаваат оригиналниот автор и неговото дело. OTW (Организација за транфсормативни дела) не поддржува плагијати; ги поддржуваме фанфикцијата и цитирањето.

Дали OTW се обидува да го промени законот?

Не. Иако судската практика во оваа област е ограничена, веруваме дека сегашните закони за авторски права веќе го поддржуваат нашето разбирање за фанфикцијата како фер користење.

Настојуваме да го прошириме знаењето за правата на фан-креаторите и да ги намалиме забуните и несигурноста и на страната на фановските и на професионалните автори за фер користењето и неговата примена врз фан-делата. Еден од нашите модели е изјавата за најдобри практики во фер користењето на авторите на документарни филмови која помогна да ја разјасни улогата на фер користењето во снимањето на документарни филмови.

Кои се правните партнери на OTW?

Правниот оддел на OTW (Организација за трансформативни дела) се консултира со Проектот за фер користење на Стенфорд (Stanford Fair Use Project) и Фондацијата Електронска граница (Electronic Frontier Foundation).

Дали OTW ја поддржува комерцијализацијата на фанфикцијата?

Мисијата на OTW (Организација за трансформативни дела) е пред сѐ да ги заштити фан-авторите кои работат само од љубов и ги споделуваат своите дела бесплатно во фановската економија на подарување, кои сакаат да бидат дел од заедница и да се поврзат со други фанови и да ги слават и да одговорат на медиумските дела во кои уживаат.

Овие фанови создаваат живописни и активни заедници околу делата кои ги слават, имаат тенденција да трошат купишта пари на оригиналното дело и поврзани производи, а ги поттикнуваат и другите да купуваат. Тие не се натпреваруваат со делото на оригиналниот автор и истовремено придонесуваат кон неговото промовирање.

Иако некои трансформативни дела легитимно циркулираат на пазарот за профит — пародии како што е The Wind Done Gone (прераскажување на Однесено од виорот (Gone with the Wind) од перспективата на роб), критички анализи кои опсежно го цитираат оригиналот, „неовластени водичи“, итн. — тоа не е она што го прават или сакаат да го прават писателите на фанфикција и воопшто фан-креаторите. Ние само сакаме да уживаме во нашето хоби и нашите заедници и да ги споделуваме нашите креативни дела без постојаната закана дека некои претерано ревносни адвокати од големи корпорации ќе почнат да ни испраќаат барања за прекинување на спорни активности, потпирајќи се не на законот, туку на непропорционалната тежина на парите на нивна страна.

Јас сум професионален автор. Дали OTW се обидува да ги наруши моите авторски права?

Воопшто не. OTW (Организација за трансформативни дела) не се спротивставува на правото за изведени дела кое им овозможува на сопствениците на авторските права да овластуваат филмски адаптации за масовниот пазар или им дозволува на авторите да овластат одредено лице (како што се синот или ќерката на авторот) да објавува продолженија комерцијално. Основачкиот претседавач на Управниот одбор на OTW е Наоми Новик (Naomi Novik), која и самата е професионална писателка чии дела се заштитени со авторски права и која има удел на двете страни.

Колку корисници на архивата има во Европа?

OTW не ги следи сите корисници ниту пак има можност да се креира историја на пребарување за секој корисник. Врз основа на претпоставки за редовно користење кои се разумни според нашето искуство, имаме околу 3.48 милиони корисници во Европа кои се активни месечно, но можно е да направиме различни претпоставки во иднина. Исто така, има одредена несигурност за тоа што претставува „платформа“ или „услуга“ според Законот за Дигитални Услуги и дали проекти како Archive of Our Own и Fanlore се различни „платформи“ или „услуги“ една од друга. Имаме право да се навратиме на ова прашање во иднина, но моментално нашата претпоставка ги покрива сите наши проекти.

Дали проектот за правната поддршка на OTW би бил подготвен да им помогне на фановите кои не живеат во САД каде законите за авторски права се поинакви?

Апсолутно сме подготвени да помогнеме ако можеме да најдеме некој со потребното правно знаење. За среќа, нашите пријатели од Фондацијата Електронска граница (Electronic Frontier Foundation, EFF).
вложуваат големи напори во тоа да развијат глобална правна стручност и планираме да ги повикаме во таквите случаи. Во секој случај, било во САД или не, ќе видиме што можеме да направиме врз основа на фактите и нашите средства.

Кои се вашите планови за пробен случај?

Немаме планови за пробен случај. Се фокусираме на градење на врски со групи кои давват правна поддршка како EFF и развивање на сопствени правни ресурси.

Еден од најинтересните и најкорисни напредоци кај авторските права неодамна е развивањето на „најдобри практики“, принципи и процедури кои утврдуваат што претставува фер користење според мислењето на заедница на креативни корисници. Најдобрите практики можат успешно да го бранат правото на фер користење дури и без судска постапка — погледнете ја изјавата за најдобри практики во фер користењето. Нашиот став е дека барем некомерцијалните, трансформативни дела спаѓаат под фер користење и OTW ќе го брани тој став, како што авторите на документарни филмови ги користат нивните најдобри практики да снимаат филмови и водат бизнис без судска постапка.

Ако фанфикцијата е легитимна, нели тоа значи дека издавачите или студијата можат да продуцираат изведени дела без да ги компензираат оригиналните автори?

Не. Профитот е значаен, како и нивото на трансформативност: раскажувањето на приказни околу логорски оган, слободното споделување на непрофтина фанфикција, резимирањето на содржината во рецензија на книга или снимањето на документарен филм за фановите се разликува од голем комерцијален деривативен проект како што е правењето голема ТВ мини-серија според некој роман.

Не живеам во САД. Постои ли еквивалент на фер користење во мојата држава? Како може тој да се разликува од фер користењето во САД?

Повеќето земји имаат исклучоци од авторските права од различни причини. Во Европа, почест е поимот „фер постапување“ (fair dealing). Државите се разликуваат во третманот на опсегот на авторските права и исклучоците од нив.

На пр., во Канада, пародијата не е посебно признаена одбрана против кршењето на авторските права, иако може да спадне под фер постапување под одредени услови. Австралија има ограничена заштита за слободата на комуникациите. Се очекува Прегледот на Гауерс за интелектуална сопственост во Обединетото Кралство да донесе промени во законите на Обединетото Кралство за пародија и трансформативно користење.

Со други зборови, комплицирано е и постојано се менува.

Ако моето дело е објавено на OTW’s Archive of Our Own Наша сопствена архива), кој закон важи — моите локални закони за фер користење или оние на САД?

Затоа што OTW (Организација за трансформативни дела) и нејзините сервери се наоѓаат во САД, веруваме дека законот на САД важи за содржините на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива), дури и ако авторот е жител на друга држава. Сепак, различни земји тврдат различни нешта за досегот на нивните закони. Веројатно е дека законите на Вашата држава ќе важат за Вас. Можно е некои делови од правилата на OTW да се пошироки или порестриктивни од законите на одредена јурисдикција.

Други организации кои служат на меѓународни заедници се соочуваат со различните легални режими под кои живеат, работат и играат нивните корисници. Creative Commons, на пр., има развиено процес во повеќе чекори со кој нивните лиценци се пренесуваат интернационално со тоа што “лиценците ги преведуваат јазично и легално ги прилагодуваат на посебните јурисдикции.

Идеално, би сакале да развиеме сличен процес во OTW, но засега, со задоволство соработуваме со нашите пријатели од EFF кога се соочуваме со правна поддршка надвор од Соединетите Американски Држави. Доколку би сакале да работите на правни проблеми или образование за држави надвор од САД, Ве молиме контактирајте ја Комисијата за волонтери.

Јас сум професионален креатор. Дали треба да избегнувам да ги читам или признавам фан-делата базирани на моите дела?

Тоа е во суштина лична одлука. Доколку ќе Ве вознемири да читате, прегледувате или гледате фан-дела базирани на Вашите дела, тогаш не го правете тоа.

Понекогаш авторите се советуваат да не читаат или признаваат фанфикција базирана на нивните дела затоа што е можно авторот да прочита некоја приказна, потоа да напише нешто слично и да се соочи со тврдење на фанот дека го копирал неговото дело. Има повеќе причини да го игнорирате овој ризик, еден од кои е тоа што судската практика во САД е на страна на авторот: ниту еден суд нема да прифати тврдење дека подоцнежно дело од истиот автор во истиот универзум ги крши авторските права на фан-делото. Меѓу другото, кога ќе се почне со слични замисли, не е воопшто изненадување ако се заврши со истите идеи — но законот за авторски права на САД го заштитува конкретното изразување на идејата, а не самите идеи. Дури и ако некое фан-дело е слично на подоцнежно дело во истиот универзум, сличноста на идеи (на пр., како магијата со волшебно стапче функционира во Хари Потер) не е доволно за да ги скрши авторските права.

Сепак, тоа што не е можно да победи не значи дека некој не може да се закани да Ве тужи. Главниот проблем е тоа што не мора да постои фан-дело да настане закана! Доколку авторот чита фан-писма или онлајн рецензии, може да наиде на идеите на фановите за тоа што треба да се случи со ликовите; доколку чита други книги, може да наиде на приказна или лик слични на приказна или лик што може да ги користи во иднина. Всушност, типичниот судски случај за кршење на авторските права помеѓу два автори вклучува тврдења дека едно дело е копија на друго, навидум неповрзано дело.

Мисијата на OTW (Организација за трансформативни дела) го вклучува објаснувањето на разликата помеѓу идеите и изразувањето. Многу луѓе може да ја имаат истата идеја за тоа што ќе се случи во следната сезона на Хаус (House); но ако сите тие напишат различни приказни кои ја искажуваат идејата на различен начин, тогаш тие приказнии не ги кршат авторските права.

Open Doors (Отворени врати)

Што претставува проектот Open Doors (Отворени врати)?

Проектот Open Doors (Отворени врати) на OTW (Организација за трансформативни дела) е посветен на зачувувањето на фан-дела за во иднина. Нашата цел е да ги зачуваме особено оние фановски проекти што би можеле да се изгубат поради недостаток на време, интерес или ресурси од страна на тековниот одржувач.

За повеќе информации, вклучувајќи ги ЧПП за Отворени врати во целост, погледнете ја веб-страницата на Отворени врати.

Организација за трансформативни дела

Што е OTW (Организација за трансформативни дела)?

OTW (Организација за трансформативни дела) е непрофитна организација основана од фанови за да им служи на интересите на истите, овозможувајќи пристап до и зачувување на историјата на фан-делата и фан-културите во сите различни форми.

Зошто се формираше OTW?

OTW (Организација за трансформативни дела) се формираше за да обезбеди иднина во која сите фановски дела ќе се признаени за легални и трансформативни и ќе се прифатени како легитимна креативна активност.

Нашата мисија е да бидеме проактивни и иновативни во заштитата и одбраната на нашата работа од комерцијална експлоатација и правни предизвици, како и да ја одржуваме нашата фановска економија, вредности и креативно изразување со тоа што ги заштитуваме и згрижуваме нашите колеги-фанови, труд, коментари, историја и идентитет, додека обезбедуваме најобемен можен пристап до фановски активности за сите фанови.

Што претставуваат трансформативни дела?

Трансформативно дело преобразува постоечко дело во нешто со нова функција, сензибилност или начин на изразување.

Трансформативни дела вклучуваат фанфикција, проза за вистински личности, фан-видеа и фанарт. OTW (Организација за трансформативни дела) се интересира за сите видови трансформативни дела, но наш приоритет е да ги поддржиме и одбраниме делата во нашата архива и фановите што ги создаваат истите.

Зошто ја избравте оваа терминологија?

Терминот трансформативни беше избран да нагласи во самото име на организацијата токму една од клучните правни одбрани за фан-дела од сите видови (вклучително и проза за вистински личности): дека тие ја трансформираат граѓата на оригиналните извори.

Трансформативна употреба е онаа која, според Врховниот суд на САД, „додава нешто ново, со дополнителна намера или поинаков карактер, менувајќи го изворниот материјал со нов израз, значење или порака“. На пример, приказна од перспектива на Волдеморт се смета за трансформативна, исто како и приказна за поп ѕвезда која ги потенцира тековните ставови кон славните личности или сексуалноста.

Судовите ги анализираат приговорите против уметнички дела поднесени под основ на „право на публицитет“ користејќи го тестот за трансформативна употреба во рамките на законот за авторски права, така што терминот е применлив и на еден од главните правни проблеми со кои се соочува прозата за вистински личности. Имајќи предвид дека една од нашите основни цели е да го одбраниме правото на постоење на фан-дела, поседувањето клучна одбрана за истите во нашето име е важно за организацијата.

Дали OTW целосно ја претставува фандом заедницата?

OTW (Организација за трансформативни дела) ниту сака ниту може да говори во име на фандом заедницата во нејзината целост. Фандом заедницата е огромна, без разлика како се дефинира. Во моментов, OTW се стреми да обезбеди корисен, едноставен за пребарување, сигурен и стабилна архива за сета фанфикција, без оглед на соодветност за возраст или фандом, а на подолг рок да се прошири и со други фан-дела. Затоа се трудиме да воспоставиме стабилна и сигурна инфраструктура што ќе ја претставува OTW.

Сите фандом заедници се добредојдени во проектите на OTW, вклучувајќи ја Наша сопствена архива – АО3, списанието Трансформативни дела и култури – TWC и вики-страницата Фанлор. Сите ние кои создаваме трансформативни фановски дела се соочуваме со слична група правни проблеми, така што би сакале да им помогнеме нашите колеги-фанови да се справат со бесмислени барања за запирање на спорни активности или да добијат правна поддршка доколку имаат цврст случај што сакаат да го одбранат.

Се обидуваме да најдеме сојузници и да се поврземе пред да се појават некакви проблеми, истовремено објаснувајќи му на светот зошто не треба да има проблеми имајќи предвид дека фановите се лојални потрошувачи.

Зошто вредностите и мисијата се фокусираат на женски фанови?

OTW (Организација за трансформативни дела) се темели на фан заедница со повеќедецениска историја како заедница составена претежно од жени. Денес, поради интернетот и новата технологија, истата заедница со нејзините интереси брзо се развива на различни начини и се вкрстува со други фан заедници со поинаква историја. Возбудени сме и полни со надеж за начинот на кој нашата заедница расте и доаѓа во контакт со други варијанти на ремикс културата. Добредојден е секој што ги дели нашите интереси. Истовремено, нам ни е важно да оддадеме признание дека оваа креативна заедница е место создадено и цврсто оформено на база на вкусовите на жените затоа што тоа е историски ретка и неверојатна појава.

OTW ги вреднува сите фанови и придонесите на фановите од сите родови определби. Имајќи предвид дека OTW настана со примена на трансформативни фан-дела историски вкоренети во првенствено женска култура, особено ја цениме историјата на вклученост на жените и фандом практиките развиени благодарение на женскиот труд.

Многу организации, вклучувајќи го Фондот за правна одбрана на стрипови, Макинима Академијата за уметност и науки, како и Фондацијата Електронска граница, се фокусираат на прашања и интереси поврзани со фандомите. OTW, пак, се фокусира на прашања што се однесуваат на трансформативните дела фанфикција, фан-видеа и фанарт.

Кој стои зад OTW?

OTW (Организација за трансформативни дела) е организација создадена од фанови за фанови со која раководи Управен одбор. Погледнете ја страницата Управен одбор за повеќе информации.

Колку корисници на архивата има во Европа?

OTW не ги следи сите корисници ниту пак има можност да се креира историја на пребарување за секој корисник. Врз основа на претпоставки за редовно користење кои се разумни според нашето искуство, имаме околу 3.48 милиони корисници во Европа кои се активни месечно, но можно е да направиме различни претпоставки во иднина. Исто така, има одредена несигурност за тоа што претставува „платформа“ или „услуга“ според Законот за Дигитални Услуги и дали проекти како Archive of Our Own и Fanlore се различни „платформи“ или „услуги“ една од друга. Имаме право да се навратиме на ова прашање во иднина, но моментално нашата претпоставка ги покрива сите наши проекти.

Кој го избира Управниот одбор?

Управниот одбор во 2007-2008 беше назначен да ја воспостави OTW (Организација за трансформативни дела). Сите последователни Одбори се изгласани од страна на членовите на OTW. Одборот е должен да ги уредува комисиите, донесува конечни одлуки, води финансиски записи, да ја утврдува правната усогласеност на организацијата и сл.

Од членовите на Одборот се бара да отслужат тригодишни мандати. Една третина од Одборот се изгласува секоја година. Изгласаниот Одбор се состои од угледни членови кои отслужиле најмалку еден мандат во една од комисиите. Секој член на OTW добива еден глас за изборите, без оглед на тоа колку придонесува. Доколку сте заинтересирани да се кандидирате за Одборот, Ве молиме контактирајте со Изборниот персонал. За повеќе информации во врска со нашиот изборен процес, Ве молиме посетете ја веб-страницата Избори на OTW.

Како се бираат комисиите?

Управниот одбор одлучува кои комисии треба да бидат воспоставени, а потоа поставува претстедатели во истите и ги одобрува членовите на комисиите избрани од страна на претседателите. Првичните членови на комисиите беа избрани меѓу луѓе кои одговорија на првиот јавен повик (“Willing to Serve”) за волонтери.

Дали можам да волонтирам?

OTW редовно регрутира волонтери за различни комисии и позиции. Повиците за волонтирање можете да ги следите на нашата страница за волонтирање. Во кое било време можете и да стапите во контакт со нашата Комисија за волонтери и регрутирање.

Доколку сте заинтересирани, можете да волонтирате и преку додавање информации на Фанлор, нашата фандомска вики-страница. (Советуваме да почнете со Фанлор: Пожелна листа, каде тековните уредници објавуваат со кои содржини им е потребна помош).

За повеќе информации, Ве молиме посетете ја нaшата страница ЧПП за волонтирање.

Кој може да ги користи услугите на OTW и да волонтира?

Добредојден е секој што сака да дискутира изворни материјали (серии, музички групи, спортисти, аниме итн.) и нивните фандоми. Добредојдени се сите оние што творат или уживаат во фанфикција, видеа, фанарт и останати видови трансформативни дела.

Веб-страница на OTW

Кој ја преведе оваа веб-страница?

Преведувачите на OTW (Организација за трансформативни дела) работат на две нивоа: персонал на Комисијата за преведување и јазични тимови. Персоналот ги координира преведувачките задачи и комуницира со другите комисии. Јазичните тимови се со различна големина (со најмалку еден преведувач и еден бета читател) и се состојат од волонтери кои течно говорат или имаат како мајчин јазик некој јазик освен англискиот.

Освен оваа страница, преведувачите исто така помагаат и други проекти на OTW, како Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архива) да бидат достапни на меѓународна публика.

Зошто некои содржини се достапни само на англиски, а не на јазикот кој го избрав?

Оваа страница ја преведуваат волонтери во нивното слободно време. Одлучивме да ги објавиме најважните информации на Вашиот јазик веднаш штом беа достапни, иако страницата сѐ уште не е преведена целосно. Работиме на тоа во иднина сите содржини да Ви бидат достапни, но Ве молиме за разбирање дека за тоа е потребно време.

Немаше одговор на Вашето прашање?

Ве молиме контактирајте нѐ со Вашето прашање и со задоволство ќе Ви одговориме.

Transformative Works and Cultures (Трансформативни дела и култури)

Што е целта на Transformative Works and Cultures (Трансформативни дела и култури)?

Transformative Works and Cultures – TWC (Трансформативни дела и култури) има за цел да обезбеди простор за академска анализа на индивидуални трансформативни дела и пошироката култура на фандомите од која потекнуваат, со што помагаат да се покаже општествената, едукативната и естетската вредност на фандомите и фановските дела.

TWC им помага на фановите кои се интересираат за учествување во фандомите на потеоретски и поакадемски начин да го споделат своето проучување пошироко, подобрувајќи ја комуникацијата меѓу фановите и академичарите, а истовремено давајќи ја теоретската позадина на мисијата на OTW (Организација за трансформативни дела) на објаснување и зачувување на фандомите и трансформативните дела. Списанието исто така го објаснува контесктот на одредени дела за да помогне при поставувањето на фан-делата како посебна креативна уметност.

Колку често излегува TWC?

Transformative Works and Cultures – TWC (Трнасформативни дела и култури) излегува двапати годишно, на 15ти март и 15ти септември.

Како можам да пријавам труд за TWC?

Деталните правила за поднесување на труд се достапни онлајн на Transformative Works and Cultures – TWC (Трансформативни дела и култури) website.

Добредојдени се пријави од секого сѐ додека поднесеното е во согласност со фокусот и опсегот на TWC.

Какви типови на трудови објавува TWC?

Transformative Works and Cultures – TWC (Трансформативни дела и култури) website објавува рецензирани академски статии за трансформација, широко опишано, за фанскиот ангажман со разни типови на текстови и фан-заедниците; мета-статии и лични есеи резенцирани од уредникот; осврти на книги и интервјуа.

Каков тип на авторски права користи TWC?

Почнувајќи со Transformative Works and Cultures – TWC (Трансформативни дела и култури) бр. 25, есеите се лиценцирани под Creative Commons Attribution 4.0 меѓународна лиценца. За објаснување на размислувањето на списанието, видете го уредничкото писмо Авторски права и отворен пристап од 15ти септември.

Оваа лиценца истовремено овозможува некомерцијално и комерцијано користење со атрибуција. Поради ова, правните лица, на пример печатниците, кои сакаат да ги реиздадат статиите (дури и за комеријални потреби) не мора да добијат документи за ослободување на авторските права.

TWC броевите 1 до 24 се лиценцирани под
Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Unported лиценца. За броевите 1 до 24, TWC, не авторот ги задржува авторските права. Сите кои сакаат да ја репродуцираат содржината за профит, вклучувајќи ги и авторите, мора да добијат дозвола од TWC. Ваквата дозвола рутински се издава бесплатно.

Поднесете ги прашањата до уредникот.

Зошто TWC не обезбедува PDF варијанти од статиите?

Бидејќи Transformative Works and Cultures – TWC (Трансформативни дела и култури) е мултимедиско списание кое објавува слики, вметнува видеа и користи хиперлинкови, тоа мора да се појави онлајн. PDF верзиите не би можеле соодветно да го овозможат интерактивното искуство на списанието.

Исто така, бидејќи TWC ја користи Creative Commons Attribution 4.0 International лиценцата, фановите може да сакаат да го трансформираат спианието, создавајќи PDF документи од содржината и давајќи слободен пристап. Сѐ додека документот го содржи линкот до оригиналниот извор и сѐ додека оној што го објавува PDF-документот не наплаќа за пристап, оваа активност е сосема прифатлива под условите на CC-лиценцата. Всушност, TWC ги потикнува ваквите фановски активности.

Конечно, TWC се побунува против важноста на печатените медиуми во академството. Ако создадеме официјални PDF верзии, овие документи, не онлајн верзиите, ќе бидат третирани како авторитативни само поради привилегиите кои се дозволени за печатените медиуми во академската издавачка индустрија – а истовремено PDF верзиите секогаш ќе бидат второстепени статични пресликување на интерактивен документ.

Волонтирање

Најголемиот дел од информациите на вашите веб-страници е на англиски јазик. Можам ли да волонтирам ако англискиот не е мој мајчин јазик?

Апсолутно! Добредојдени се волонтери од ширум светот и од сите позадини. Како организација која ѝ служи на една меѓународна заедница, имаме корисници и членови чиј мајчин јазик не е англискиот, и некои од нашите комисии и проекти имаат корист од волонтери кои знаат повеќе од еден јазик. Англискиот е ‘lingua franca’ на организацијата, па ќе биде потребно да работите на англиски (но тоа не мора да биде совршено!). Ако имате конкретни прашања околу пријавувањето за некоја отворена улога, контактирајте ги Волонтери и регрутирање и тие ќе Ви овозможат да стапите во контакт со претседателот на содветната комисија.

Морам ли да се наоѓам на некоја посебна локација да волонтирам?

Сите волонтери на OTW (Организација за трансформативни дела) работат онлајн, значи, не е потребно да се наоѓате на некоја посебна локација. Сѐ додека имате пристап до интернет, се наоѓате на вистинското место (и ќе работите со луѓе од ширум светот).

Можам ли да волонтирам за повеќе од една улога?

Да; голем дел од членовите на персоналот на OTW (Организација за трансформативни дела) го посветуваат своето време на повеќе од една улога. Сепак, Ве молиме добро да размислите за временските побарувања поврзани со улогата за која сте заинтересирани и времето што ќе треба да ѝ го посветите на организацијата. Може да биде корисно и за волонтерите и за OTW кога има луѓе кои работат во повеќе улоги, но истовремено не сакаме никого да го преоптовариме со премногу одговорности. Сите наши описи на нови позиции го содржат и очекуваниот временски влог за таа позиција за да овозможат реалистични очекувања. Исто така се препорачува волонтерите да го дискутираат преземањето на повеќе улоги со претседателот на нивната комисија.

Што се случува откако ќе го испратам формуларот за пријавување?

Тоа зависи од типот на позицијата за која сте заинтетесирани. Откако ќе кликнете на submit, страницата ќе Ви покаже информации за тоа што ќе се случува понатаму и ќе добиете автоматска порака за потврда.

За улоги со голем број слободни позиции (на пр. волонтерска група како преведување или уредување на ознаки): Комисија за волонтери и регрутирање ќе ги испрати пријавите до претседателите на соодветните комисии и/или водачите на волонтерските групи. Претседателите потоа ќе ги интервјуираат апликантите за да видат дали добро би се вклопиле во соодветните тимови. Ќе ги информираме сите пријавени за резултатите од нивните пријави најскоро што можеме.

За улоги што бараат само одреден број на луѓе (на пр. улога на персонал): Волонтери и регрутирање ќе ги зачува сите пријави и ќе ги прати до соодветните претседатели на крајот на периодот за регрутирање. Претседателите потоа ќе ги интервјуираат апликантите за да ги најдат оние кои најдобро би се вклопиле во отворените улоги. Ќе ги информираме сите пријавени за резултатите од нивните пријави најскоро што можеме.

Ги немам способностите или искуството што се бараат од достапните улоги. Можам ли сепак да се пријавам?

Иако кај нас се добредојдени волонтери кои сакаат да се стекнат со ново искуство, некои од нашите позиции бараат одредени вештини и искуство. Нашите можности да прифатиме почетници за некоја улога може и да зависат од тоа колку искусни волонтери постојат кои би можеле да ги обучат истите. Бараното искуство и временски влог за секоја позиција се истакнати во нејзинот опис.

Ве охрабруваме да продолжите да ја следите страницата за волонтирање за отворени улоги кои одговараат на Вашите квалификации. Доколку имате прашања околу предусловите за некоја улога, слободно контактирајте ги Волонтери и регрутирање.

Ме интересира улога за која што моментално не регрутирате. Можам ли сепак да се пријавам?

Моментално прифаќаме само пријави за наведените улоги. Дел од нашиот процес е да регрутираме само за позиции кои прифаќаат нови волонтери и се подготвени да ги обучат и да ги воведат во работата. Сепак, продолжете да ја следите страницата за волонтирање и вестите на OTW (Организација за трансформативни дела) за улогата за која сте заинтересирани. Ако имате конкретни прашања околу улогите, можете да ги контактирате Волонтери и регрутирање.

Морам ли да го користам корисничкото име кое моментално го користам во фандом или на AO3 ако сакам да волонтирам? Морам ли да го користам моето постоечко корисничко име на AO3 ако сакам да волонтирам како уредувач на ознаки?

Кога волонтирате можете да користите кое име сакате. Некои волонтери сакаат да ја поврзат својата работа со својот идентитет во фандомите, други го користат своето легално име, особено доколку планираат да го стават волонтерското искуство на своето резиме или CV. Можете да одберете било која од овие опции, или да користите сосема ново име.

Ако сте прифатени да волонтирате како уредувач на ознаки, но не сакате да го поврзете уредувањето со Вашата постоечка корисничка сметка, претседателите на вашата комисија ќе Ви пратат покана за да направите посебна сметка за користење при уредувањето. Доколку сакате да ја користите Вашата постоечка сметка, името не мора да биде исто со името кое го користите во рамките на OTW (Организација за трансформативни дела), но имајте на ум дека Вашето OTW име може да биде поврзано со името кое го користите на Archive of Our Own – AO3 (Наша сопствена архва) за време на Вашата работа како уредувач.

Имајте на ум: Одреден дел од улогите бараат да го користите Вашето легално име, затоа што вклучуваат работа надвор од организацијата. Ова секогаш ќе биде наведено во описот на позицијата или пријавата.

Се пријавив, но не добив никаков одговор. Што треба да направам?

Сите пријави треба да добијат автоматски одговор кој ги објаснува следните чекори во процесот. За да се осигурате дека ќе пристигне, Ве молиме да го додадете *@transformativeworks.org на Вашата листа на контакти.

Ако сѐ уште немате добиено автоматски одговор по 48 часа, проверете го вашиот спам-филтер и потоа Ве молиме пратете e-mail на [email protected] со позицијата за која сте аплицирале и името кое сте го користеле на пријавата.

Потребен ли ми е некој посебен софтвер или уреди да волонтирам?

Ќе Ви биде потребен стабилен интернет пристап, затоа што користиме веб-софтвер и е-пошта да комуницираме. За некои улоги можно е да биде потребен пристап до други веб-страници или софтвер. Пристапот до овие алатки е бесплатен или платен од страна на OTW (Организација за трансформативни дела).

Постои ли ограничување на минималната возраст за волонтерите?

OTW (Организација за трансформативни дела) може да прифати само пријави од лица на возраст од 16 години или постари. Можно е некои улоги и комисии да бараат квалификации кои го ограничуваат учеството на лица на возраст од 18 години или постари.

Ќе бидам ли платен/а за волонтирање?

Не, никој во OTW (Организација за трансформативни дела) не добива парична компензација за својата работа.

Постојат ли пречки во однос на пристапноста кога станува збор за волонтирање?

OTW (Организација за трансформативни дела) користи неколку онлајн алатки од трети странки, како што се Basecamp и Campfire, кои е можно да не функционираат добро со некои помошни технологии. Нашата работа е главно текстуално базирана, а некои улоги имаат екстремно брзо темпо и бараат непосредна социјална интеракција онлајн во форма на текстуален чет.

Ако имате конкретни прашања, Ве молиме контактирајте нѐ и ќе се обидеме да Ви помогнеме.

Имам прашања околу волонтирањето кои не се одговорени тука.

Контактирајте ги Волонтери и регрутирање преку формуларот за контакт и со задоволство ќе ги одговориме Вашите прашања, генерално во текот на една недела. (Ако го пратите прашањето на јазик кој не е англиски, можно е за одгоровот да треба да почекате уште една дополнителна недела.)