Ако фанфикцијата е легитимна, нели тоа значи дека издавачите или студијата можат да продуцираат изведени дела без да ги компензираат оригиналните автори?

Не. Профитот е значаен, како и нивото на трансформативност: раскажувањето на приказни околу логорски оган, слободното споделување на непрофтина фанфикција, резимирањето на содржината во рецензија на книга или снимањето на документарен филм за фановите се разликува од голем комерцијален деривативен проект како што е правењето голема ТВ мини-серија според некој роман.

Comments are closed.